Sabtu, 29 Mei 2010

Apa itu Stop Motion?

**sape yang dah tahu pun boleh je baca. Aku tak charge.

Korang tahu apa itu Stop Motion? Bukan video sangkut2 sebab cd bercalar tu. Hehe. Actually, stop motion juga dikenali dengan stop action @ frame-by-frame. Atau dengan kata mudah,teknik video memainkan secara berterusan mengikut sequence beberapa frame gambar objek/manusia yang digerakkan sikit demi sedikit. Seni stop motion ini dikatakan mengembangkan sayapnya kepada cabang2 kecil laen seperti post-it stop motion, clay stop motion dll. Memang menarik.

Talk less, act more. Explain2 tak paham, tengok je video kat bawah ni.

Contoh 1 Stop Motion goreng-pisang-panas-Mak-Jah (12 juta views)

Contoh 2 Stop Motion yang jugak cool (post-stop motion)

Contoh 3 Stop Motion cool kuasa lapan belas

Banyak lagi contoh-contoh yang besh, macam-macam ada. Nak lagi, search je kat YouTube tu.

Untuk pengetahuan korang, aku pun ada jugak mencipta 1 stop motion film dengan member2 aku. Ala-ala short film gitu la. Dengan tenaga kerja yang agak terhad, mengah tulang 4 kerat aku ni ha. Tapi aku rasa actor lagi penat kot. Tak percaya cuba tanya (aku belakang tabir je). 3 hari baru siap (Hiperbola: 3hari. Fakta: sehari shooting 4jam. 3x4jam=12jam). Video 3 minit je. Biasala beginner. Huhu. Tapi view dia sorry la, jangan cakap 5 juta, 5 ribu, 5 ratus pun tak cecah. LOL. Aku pun segan nak bagi link video 2, tapi kalau korang jumpa klip video yang mengisarkan mamat yang bangun lambat ke kelas, kelam-kelibut, alih-alih hari tu hari Sabtu. CUTI tu, tu la video yang kitorang buat.

Kata2 akhir, pembikinan video stop motion melatih salah satu daripada sifat mahmudah korang. Kesabaran. Sabar disamping daya imiginasi dan kreativi setinggi awan (wow!). Kepada yang memasang cita-cita untuk menceburi bidang stop motion ni, beliau juga harus mempunyai semangat yang kental. Kental umpama Sylvester Stallone dalam filem Rambo. Tak pun Bruce Willis dalam Die Hard. Pantang mengalah. Agi idup agi ngelaban (apa aku merepek ni?). Dah2.

p/s: KIik sini untuk kaya.

6 ulasan:

sirNyokism berkata...

oh afif!
hahaha..
teknik neh dipanggel stop motion kew..
bru aku taw..
bagos2..
info yg berguna..
ahaa..
sila tengok video clip strawberry swing..
nanyian coldplay..
depa apply technic neh jugak..
tapi guna kapoq..
sempoi2..
sila2!
=DD

ira nadhirah ismail berkata...

aah yg coldplay punya tu pon best!(tiba menyampuk)hurm best apa yang korang buat tu.heheh.
:)

redbean berkata...

aku da tgk y coldplay 2..bravo!

redbean berkata...

:)

Nuhhas berkata...

bagus2 bagi info. skrg ade buat lg ke? klau dpt brief sket cara2 nk buat dia. tQ...

rekbing berkata...

xde tips pun. amek gambar pastu gabung pakai software (picasa etc). aku pun beginner je. kena byk tgk org pny video. hehe.