Ahad, 26 Disember 2010

PacMan yang gem-Pac!

Sebut je PacMan, sape yang tak tau kan. Moyang segala game. Even noob pun tau PacMan tu apa.

PacMan ni sebaya dengan Super Mario. Mula femes dalam tahun 1980-an. Aku pun tak lahir lagi masa tu. Kenkadang aku pun heran apesal game makhluk kuning bulat makan bijik kuaci ni terkenal sangat ke seluruh 'alam. Simple je pun. Kan. Tapi logik la zaman, tu alat teknologi cenggini memang akan jadi top hit.

Biasalah game2 legend cenggini mesti ada orang buat tribute. Meh aku share sikit artwork pasal PacMan.



Tapi penah je aku tengok Japanese jadi high maen game ni. Siap maki-hamun lagi. Tapi aku tak pelik. PacMan memang legend! :D

Ada lagi. PacMan di dunia realiti. PacMan the movie.

Jumaat, 24 Disember 2010

Perbandingan

Kadang-kadang aku jadi tak berapa boleh beza ini....


...dengan yang ini.


Sampai orang cakap, naik bas balik kampung ni macam ke medan perang. Entah hidup entah tidak. Salah siapa? :(

Selasa, 21 Disember 2010

Rekod 6 tahun terbakar begitu sahaja.

Aku terbangun awal. Tak bole tido balik. Ohh. Hari ni cuti. Bosan gile tak tau buatpe. Aku post lah entri dungu ni. Nah amekk!

6 tahun aku setia dengan Biore For Men Energizing White. Aku tak kisah dia tak buat aku putih, walau ada perkataan 'white' kat situ. Aku tak amek hati. Remy Ishak kulit gelap pun hensem jugak, aku fikir. Kulit aku maintain energetic tanpa cela aku dah cukup bersyukur.

Alih2, aku datang Jepun je, kulit aku dah mengada-ada tanak pakai produk Malaysia. Langsung tak kesian kat aku. Dulu nampak je tunas2 jerawat parasit ni, aku sental ngan Biore, boleh je halau. Sekarang ni 6 bulan aku pakai, si tunas2 jerawat tu tanak jugak berambus. Siap beranak pinak lagi atas muka aku ni. Cilakak. Kulit aku ni culture shock mungkin.

Dulu aku fikir lelaki ni kena ada jerawat jugak sikit. Baru maskulin. Macho. Tak nampak comel sangat cam si Justin Bieber (1st time aku eja nama dia btol). Aku pikir balik, tu zaman purba punya idea. Permintaan sekarang mahu jadi metroseksual perlu kulit licin tanpa jerawat. Ok fine. Aku go with the flow.

1st time aku beli ubat jerawat. Ni je cerita aku sebenarnya. Kan aku cakap kisah hidup aku memang lame. Haha.

*cubaan untuk menjadi metroseksual

Tapi bayangkan, 6 taun tu! Kalau baby korang bagi drumset sebijik, dah jadi camni dah.

Ahad, 19 Disember 2010

Butang LIKE saja tidak cukup...

Pengguna facebook ni mesti dah masak benor dengan butang LIKE ni kan. Sume benda nak 'like'. Laa, tak tau jugak ke? Ni haa..


Member add x-gf/bf jadi friend. LIKE. Awek cun buat status ntah hape-hape. LIKE. Jumpa nama group panjang 6 harakat. LIKE. Member upload gambar yang ada muka sendiri, sangat hensem dan tak pernah rasa sehensem itu. LIKE. Dapat comment, tapi tak tau nak reply apa. Pun LIKE. Pendek kata, cara mudah dan simple untuk menunjukkan yang korang ni alert jugak dengan perkembangan alam siber korang..atau FB ialah dengan hanya mengelik butang LIKE (sapa punya teori ni?). As simple as ABC. Kan.

Tapi cuba bayangkan kalau facebook juga ada ini...,


...mesti lagi meriah kan? Rawr!

Tapi takyah la button ni. Drastik sangat. Kecik ati member.

Khamis, 16 Disember 2010

Bergaya tak perlu kaya.

Aku acapkali dengar, orang cakap biar papa asal bergaya. "Palo hotak mu! Dah miskin nak gaye guane? Dok?". Cetus aku di dalam hati.

Tapi ternyata aku silap. Mari tonton cewek2 jepun yang super cute ni.


Nak apa? Latest? Western? Korean? Klik saja dan...dah bole bergaya. Tak perlu poket kembung-kembung. Haha!

p/s: 1st time aku tengok, aku kagum. Diorang kreatif. 2nd time aku tengok, aku kesian. Desperate sangat ke?

Isnin, 13 Disember 2010

Apa kejadahnya game ini?

Sedang takde punca layan YouTube (macam biasa), aku jumpa video satu game yang buat aku pikir "ape kejadahnya ini?". QWOP. Tak tau pehal, aku rasa game ni memang epic.

Game ni mudah. Selari ngan nama game, korang hanya perlu tekan 4keys iaitu Q, W, O, P untuk main. Goal, simple. Abeskan larian hingga ke 100m. Bunyi cam kacang. Cuba dulu baru tau. Aku dah try. Naik urat dahi.

Click to play

Bagi cikgu2 praktikal subjek Sains Sukan, kalau dah buntu gile tak tau buat test ape, apakata bagi je maen game ni. Kasi student paham apa mekanisme otot2 terlibat masa berlari. Tak lepas 10meter, kasi fail. Ok ape.

Bole tengok tutorial kat sini.

Jumaat, 10 Disember 2010

Shaiton musim sejuk

"Ape ah ko ni. Tak gaya. Jaket tebal selai je? Camni awek jepun pon bosan la.."
"Kalau pakai sneakers low-cut camni, konfem beku jari kaki ko dowh. Skang kena pakai boots"
"Snowcap tak cukup tebal. Nanti suhu klimaks winter lagi sejuk. Better ko beli yang jenis kait-kait tu. Baru kebal"
"Muffler kalau tak match ngan baju tak style bro. Tak kacak. Kena ada 2-3 lai jugak"

Tudia bertubi-tubi datang suara2 shaiton nirrajim ni cuba nak goda aku. Pancing aku suruh shopping sampai licin poket. Nak abeskan duet aku. Taik betol. Dia tak tau aku susah payah saving duet nak angkat Alphard Vellfire ni. Hmmp.

Masuk musim selji ni, banyak pulak datang. Banyak sampai aku sempat nampak sorang sekor. Siap cam muka lagi. Lebih kurang camni.


Pinjam jap jembalang hijau ko ni hudaremli, suke btol tengok dia joget.

Khamis, 9 Disember 2010

Kembalikan mereka ke habitat asal

Tempat mereka bukan di hutan konkrit, dinding-dinding bangunan. Bukan di dada-dada manusia. Bukan juga di kaki. Tapi di sini.


Selamatkan haiwan tersebut. Jangan biar mereka diancam kepupusan. PEACE! :D

Selasa, 7 Disember 2010

Satu minit singkat yang melekat.

Ok. Ni entri journal hidup yang agak membosankan. Tau la kisah hidup aku yang lame ni hanya layak buat bedtime stories je. Tapi alang-alang korang dah ter'masuk' dalam page ni, apa salahnya korang luangkan 5 minit untuk scroll sampai ke penghujung. Tak gitu?

Sembang pumpam saja tak guna. Jum masuk topik utama. Atoy's birthday party.

Sambutan ni memang dah dirancang. Tak bole panggil suprise party la kan. Yang tak bole blah, sambutan direquest oleh tuan punya badan. 1minggu sebelum. Ya, sedikit berbau paksaan disitu. Tapi takpe. Sain-sain kawe dop kiro. Oh. lagi satu. Demand yang agak lagi tak bole blah. Ajak sambut kat USJ. Kemain. Eklusib. Tapi, aku iyekan je. Kalau tak kuar rumah, aku ceni gak. Tulis blog.

Kali ni ke USJ kire buat record lah jugak. Tak terkejar-kejar nak maen rides. Tak payah menunggu lama2 semata-mata nak maek rides yang tak sampai 5 minit tu. Simbolik nikmat dunia. Kejap je seronak. Kan. Kali ni kitorang layan shows je. Duduk je atas kerusi. Panaskan punggung. Sit back and enjoy. Rasa matang gila. Haha.

Sebelom pegi, Jumaat malam kitorang buat sambutan ala-ala barat sikit. Makan-makan kek. Kek coklat handmade. Member aku buat.
Oh lupa. Sebelum 12 tengah malam tu, ada acara kemuncak. Apa dia?. Ni video trailer sikit. Nah jangan berebut.


Ahad, 5 Disember 2010

2 fakta rawak.

Fakta
1.Memiliki harta seperti Dr Rozmey adalah satu kejayaan.
2. Memiliki rambut seperti Dr Rozmey adalah satu sumpahan.


Gambar diatas jika ditukar mukanya dengan muka ini, itulah imej terkini aku. Oh yeah! Ditambah pulak senyum sinis sahabat handai bila menatap imej aku yang pada awalnya aku rasa cool ni. Oh, berat sungguh penderaan batiniah ini.

Rambut-rambut sekalian, cepat2 panjang ok. Tolong.

Khamis, 2 Disember 2010

Cuba google nama anda

Korang penah google nama sendiri?


Zachary Garcia, pelajar yang suka-suka menggoogle namanya sendiri terkejut apabila dapat tahu namanya dilibatkan dalam satu pembunuhan kejam. Omak kau!

Beliau yang terkejut dan marah bila mana ada pihak mengaitkan namanya dengan perkara yang dia tak buat.
Dia terus call Polk County Police kat Florida. Memang gentlemen. Tak menggelabah. Yela, kalau aku pun mengamuk. Aku yang even tak penah mengguris hati orang ni, tiba2 dituduh membunuh. Pembunuhan kejam pulak tu. Dabeliutieff!

Suspek sebenar, Zachery Garcia (dieja dengan 'e' dan bukannya 'a'), juga berkongsi besday dengan Garcia, 6 March.

Jom google nama sendiri pulak. Aku dah check. Bersih. Korang try lak pulak. Mana tau keluar pewaris harta mana2 jutawan ke, bole pegi tuntut. Hehe.

Selamat mencuba.

Sumber Daily Mail

Isnin, 29 November 2010

Rindu iklim khatulistiwa itu

Baru balik. Sejuk gile. Mulut dah kuar asap. Macam naga nak ngamuk. Mesti diorang pelik tengok aku dok maen tiup asap ni sorang2. Jakun.
Duduk rumah, Macam biasa. Bosan. Takde arah. Kasi hug sikit kat awek aku, Takamine Pt104. Pergh. Sejuknya menyengat. Macam peluk ais wa cakap lu.
Adeh. Bersila lama rasa sengal-sengal sendi tulang.
Ni nak nyanyi lagu "anak itik tok wi" ni. Baru sedar tak cukup workout.
Hujung jari sejuk-sejuk kebas. Pakai glove tak perform pulak menaip. Bila tak pakai, tengpk la. Dah typo. Demm.
Berbungkus cam hantu pocong lak.

*scary huh?

Dah. Cukup membebel. Aku nak gi beli danbo (heater).

Khamis, 25 November 2010

Aku bukan doktor #1

Ya, hari ni aku buang tebiat. Topik entri ntah hape-hape. Aku pun tak tau apehal aku tibe2 nak kongsi pasal hal kesihatan. Tapi takpe. Baca je dulu. Ilmiah ni.

Tajuk gusi berdarah. Hampir 80% dewasa ada masalah ni, dan 99% dari jumlah tu tak tau diorang bermasalah. Simtom biasa, bila gosok gigi kuar darah. Kalau dah serius, gusi mudah bengkak2, sentuh pun bole berdarah.

Sebab-musabab
Ok, part ni aku skip. Bukan tanak explain, aku explain nanti korang bukannya paham pun. Sebab aku sendiri pun tak berapa paham. Haha. Yela, banyak terma2 kedoktoran yang amek masa untuk dieja dan dilafaz. Gingivitis dan periodontitis.. Haa, aku dah cakap korang tak paham punya. Degil.

Pencegahan/Solusyen
Ini point utama. Penting.
1. Kurangkan pengambilan jajan (chips, jeruk, coke dll)
2. Gosok gigi setiap kali selepas makan (2 kali sehari pun ok. Sekali sebelum tidur. Mesti)
3. Kumur dengan air garam selepas makan. Ingat. Kumur. Jangan telan.
4. Guna berus gigi lembut. Dan elakkan gosok laju/kuat macam sental kotoran degil kat lantai.
5. Amalkan diet seimbang. Amek supplement seperti Vitamin C jika perlu.
7. Kurangkan pengambilan gula. Bakteria pun macam semut. Suka gula.
6. Kalau rasa kaya, boleh kerapkan berjumpa dengan dentist. Nanti dah hujung bulan jangan tanya duet kemana ye.

Ni la sedikit sebanyak hasil google-ing. Fedap kat gusi aku ni. Manja sangat. Gosok sikit nak darah. Anyway, sharing is caring bukan?


*ini yang kita mahu bukan?

Sumber

Selasa, 23 November 2010

Famous tanpa perlu keluar bilik.

Kebanyakan minit-minit dan saat-saat aku dalam sehari diisi dengan perkara tak berfaedah. Atau, takde pengisian. Contoh, mengadap YouTube..Balik kelas, perkara pertama on laptop. Stokin baju sejuk sume tak cabut lagi. Terus klik beberapa link wajib bukak rutin dalam masa kurang dari 7saat. Ada jugak dalam 10 ketul. YouTube pun masuk dalam list. Yang lain tu rahsia-rahsia lah ye. Hehe.

Etceli, aku sendiri pun tak berapa pasti jenis video yang aku nak layan. Jalanpenyelesaian: pilih video kat "Recommended For You". Mudah. Abes layan, aku refresh page. Kuarkan senarai baru. Tengok, takde keje kan aku?

Tapi ada satu kategori video yang buat aku tersenyum dan tergeleng kepala seorang diri. Song cover. Song cover ni lagu2 artis yang dinyanyi semula oleh orang kebanyakan, sama version atau di'remix'kan sendiri. So, suara, muzik memang asli. Guitar, piano, drum. Semua lah aku cover. Serius layann. Dengar je lagu baru terus cari cover version. Tapi biasalah YouTube, bila dah buka satu, nampak "Suggestion" kat belah kanan tu, mesti nak maju ke depan. Explore lagi. Fenomena ni aku panggil video berangkai. Haa, berangkai sampai 2-3 jam.

Sebagai contoh, composer-musician-singer TylerWard dan KurtHugoSchneider. Dua orang ni memang superb. Beribu-ribu lemon lagi artis YouTube ni. Malas nak list-up. Key-in je lagu2 hotmasakini. Konfem ada. Alang-alang buka cerita, ni aku nak share 1 video. Semenjak 2 menjak ni aku memang kemaruk lagu ni.



Tengah aku sedang kagum dengan artis2 YouTube, Ada pulak orang kutuk. Orang kita.

"Orang sekarang senang, melalak depan laptop, record, dah bole jadi artis"

Ni lah contoh manusia berotak sekangkang kera. Menafikan bakat yang nyata. Tak payah pandang jauh-jauh, paling dekat Yuna dan Zee Avi. Contoh artis YouTube. Tengok betapa gahnya mereka sekarang?


Ahad, 21 November 2010

Fesyen rambut orang kaya

Dulu bising pasal AC Mizal dan gelang ajaibnya. Macam-macam cerita. Part kelakar pun ada. Sekarang pasal Dr Rozmey (DDR) pulak. Dan filem pemecah punggung panggungnya.

Mula-mula aku pelik apasal ramai orang dengki sangat kat dia beliau. Kondem sana kondem sini. Aku ingat sebab sikap orang Melayu yang suka busuk hati ke ape. Study punya study (aku pakai istilah "study" di sini. WOW!), baru tau mamat ni poyo rupanya.

Bukti kepoyoan.
1 letak target awal2 keuntungan filem, RM40juta (james cameroon pun tak buat camtu)
2 buat pengumuman tayangan filem macam pengisytiharan raya. LOL
3 buat fake account fb/twitter untuk promot filem sendiri, atau upah orang (yang ni aku tak pasti)
4 poster filem ciplak filem the exorcism of emily rose (boleh masuk dalam bukti kepoyoan ke??)


*kurang ajar mat saleh tiru poster filem melayu

Tapi takpe, aku cool je. Aku pun tak nak komen sangat pasal filem tu. Dia untungrugi ke tak jejaskan poket aku pun. Tak luak tak juga masuk. So, aku amek dasar berkecuali. Lagipun, dah banyak wartawan2 dan blog2 bagi review. Korang bacalah sendiri.

Aku just nak cakap pasal rambut eksotik DDR. Kalau korang perasan, orang kaya ni ada trademark, style rambut yang (agak) pelik. Contoh, Donald Trump (hebat tak DDR aku banding D.Trump..hehe)



Maybe ni la yang dikatakan fesyen rambut orang kaya.

p/s: Nanti korang tengok DDR dah jadi macam Donald Trump, jangan jeles pulak. Haha.

Jumaat, 19 November 2010

Pokemon dah ada filem. (bukan versi kartun)

Ada sekali aku penah tulis entri pasal Pokemon. Pasal dubbed suara (link). Dengar cerita pokemon dah ada filem. Orang betol. Bukan cartoon version. Tak payah dubbed suara.

Ni trailer filem Pokemon Apokelypse!



Actually, trailer ni hanyalah trailer semata-mata. Takde filem pun. Mesti korang frust kan. Haha. Grafik superb. HD lagi. Dibuat oleh die-hard fans pokemon sendiri. Cerah masa depan diorang. Kalau orang cakap official film trailer pun aku caya. Hehe~

Sumber

Selasa, 16 November 2010

Esok hari Rabu.

Tajuk entri tu jawapan bila aku ditanya esok hari apa. Kering. Pastu aku tambah,

"Ape la kau, hari pun tak ingat..,"
"Esok Raya Haji la sengal!"

Bodoh. Raya Haji pun tak ingat. Hari spesel umat Islam. Yela. Aku tak nampak pun orang ramai-ramai segak bergaya dengan baju melayu, baju kurung. Tak nampak pun upacara penuh challenging iaitu tumbangkan si gagah perkasa lembu dan kerbau. Buat korban. Tak nampak pun budak-budak bawak sampul/walet sambil kira income pegi beraya. Even pulangan tak lah seberapa.

Aku tak nampak suma tu, kira logiklah aku tak tau. Bukan salah aku kan.

Aku baru balik Mesia 2 bulan lepas. Dah rindu nak balik pulak. Waa~ T_T

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

*Ada orang cabar aku pakai baju cam kat atas ni gi kelas esok. Ade brann??

Tapi orang cakap, raya kat perantauan best. Tak perlu preparation. Suke hati kau nak sambut ke tak...nak kena pelangkung??

Ahad, 14 November 2010

Iphone 5 dah kuar!

Kuar je gadget baru, mulalah mat-mat gadjet sibuk nak update gadjet2 terbaru. Siap kondem Sony Ericcson k610i (x-hanset aku tuh) tu artifak zaman batu. Kuang asam. Kalau Nokia 3310i, apetah lagi. Takpe, certain orang suke barang antik. Macam-macam, Sony Ericcson Experia la, Nokia N8 la, Iphone 4 la ntah hape bende. Eh, korang menti ingat Iphone4 tu produk terbaru Apple kan? Korang silap besar.

Tengok ni the brand new Iphone5!



"Amazing new feature, it's invisible" Sempoi. Haha.

Ape lagi, grab it now lahh.

Rabu, 10 November 2010

Random awesome

Teringat aku dulu masa mula-mula jejak Jepun. Excited gilos. Jumpe je Japanese yang ringan mulut sikit, diorang dah redi satu soalan cepu emas. Kira soalan feveret lah.

"Apa perkara/menatang yang paling buat kamu terkejut kat Jepun?"

Aku bila dengar soalan ni, rasa lagi susah dari soalan SPM. Kena kasi processor pusing laju-laju. Kasi kipas cooler bunyi macam orang ram motor. Bukan sekali aku kena. Berkali-kali jugak lah. Aku memang takde persiapan untuk soalan2 camni. Selalu respon aku: tersengih je sambil lentok-lentok kepala macam tengah berfikir (cara orang jepun). Kalau tanya, "favourite japanese cuisine" ke, boleh lagi nak goreng.

Tapi sekarang aku dah tau jawapan soalan tadi,

"Saya terkejut yang ramai sangat orang jepun suka tanya soalan ni. Takde soalan laen ke?"

Amek kau. (Part belakang tu sambung dalam hati).

*****

Lagi satu, diorang akan pelik bila nampak aku tulis kanji (tulisan jepun, bukan kanji makan ye..).

"Boleh baca kanji? Boleh tulis kanji?"

Kalau diorang pelik, aku lagi pelik sebab ape diorang pelik. Pelik kan? Ntah, aku rasa tau kanji basic2 tu bukanlah perkara ganjil kalau kat Jepun (kalau korang belajar kanji, korang tau la). Omputih cakap, little-little je. Aku pun dah level university. Tak tau kanji alamatnya tak mengaji. Sendiri mau ingat lah.

*****

Ada satu kes. Kat themepark, biasalah ada staff eye washer. Siapa lagi kalau bukan cik adik manis. Ini staff punyelah bersungguh bagi briefing pasal safety masa nak naek ride, tapi dalam Japanese. Pastu dia tanya kitorang, "faham tak?" juga dalam Japanese.

....(diam 2 saat)... Pastu baru aku angguk.

Padahal, kombinasi kulit gelap, mata bulat dan hidung kembang ni dah cukup membuktikan aku ni orang luar. Nak je aku cakap, "tak paham! tak paham! ko cakap bahasa ape ni??". (sambil melompat-lompat gaya budak2 mintak mainan).

p/s: tajuk entri curi tajuk lagu Yuna. Best wooo~ :D

Sabtu, 6 November 2010

Festival Ikoma 2010

Sori kepada readers yang lama menunggu untuk entri baru (walau seorang dua, tenkiu lah guys!). 4-5 hari kebelakangan ni aku bizi sikit. Cakap cuti, bizi ape? Haa, kat universiti aku ade anjurkan festival. Festival Ikoma. Ikoma tu nama tempat actually. Berjarak jugak dari tempat aku ni. Ntah kenapa diorang amek nama tu. Takpe, abaikan.

Memandangkan aku ketandusan idea untuk menhapdate blog, aku kongsikanlah beberapa gambar time Festival Ikoma tu.

Secara amnya, aktiviti jual-menjual confem ada. Usahawan, sikap bijak mencari peluang harus ada.


*ejaan: mungkin disengajakan.

Day 1: Girls group dance (ala-ala SNSD gitu)
Hari pertama je terus umphh. Sori ah satu gambar aku sempat snap. Aku tak rela bazirkan detik2 indah aku dengan menilai hasil imej gambar yang diambil kat kamera. Baek tengok je di depan mata. Hehe.

*EVE48 in the hausss~

Day 2: Student Band
Aku sempat tengok 3-4 band je. Datang lambat. Lagi berita buruk, aku tak bawak kamera time ni. So, takde gambar. Sori :(

*cannot display images

Day 3: Dance Crew (1 artis jemputan)
Yang ni memang buat aku high. Yang paling aku tak rasa rugi kalau datang. Excited gile. Siap headbanging lagi. Ntah, pelik kan.

*2 grup ni paling best aku rasa. Nama grup, aku tak sempat tangkap.

Day 4: Band jemputan dan majlis penutup
Terlepas band jemputan, aku harap ade lagi muzik boom boom masa majlis penutup. Hampa. Mujur ade grup cheerleaders. Terubat jugak. Hehe.


Sebab kedua aku bizi minggu ni sebab aku ada buat part time sikit. Ade gak cite menarik. Apa dia? Nanti lah aku story :)

Ahad, 31 Oktober 2010

Iklan kreatif (kadang2 sampai tak paham)

Pereka iklan kreatif juga mahukan penggunanya berfikir. Mungkin iklan yang menarik akan membuat anda tertarik. Siapa tahu?

*Nikon (face detector)

*pengering rambut - powerful sampai bole jadi senjata

*pembasmi bau mulut

*Softlan - apabila diguna kat sut gusti

*Lazer (helmet basikal) - anggota laen sume rabak..kepala, tiada calar

*printer - colours that stay longer (walau kedai dah tutup)

*no comment

Tak perlu dialog panjang-panjang. Gambar sehelai, mesej tercapai.

Jumaat, 29 Oktober 2010

Baju yang buat anda rasa anda HOT.


Satu hari aku ke Uniqlo, brand ala-kad yang tak asing lagi kat Jepun (baru buka branch baru kat KL. Harga, tak sure). Nak dijadikan cerita, aku nampak la satu produk baju yang bernama HeatTech. Aku sebagai lelaki kapitalis, tak bole tengok perkataan canggih ala-ala robot-robot gitu. Pantang. So, aku beli.

Tadi cerita sebulan lepas. Masa tu tak sejuk lagi.

Ok, sekarang dah sejuk. Aku buka plastik bungkusan. Dah sebulan aku peram. Hehe. Aku raba-raba fabrik dia.

"Ni ke fabrik HeatTech. Macam kain baju melayu je"

Jari-jemari aku memang gifted. Setiap lekuk-lekuk dan bonjol-bonjol kecik kat permukaan kain pun bole detect. Orang cakap jari nakal. Hehe. Berbalik, bezanya fabrik HeatTech ni agak elastik. Bole tarik-tarik. Kalau setakat fabrik ala-ala kain baju melayu ni, Malaysia dah lama ada. Kalau nak modify bagi elastik, aku yakin ramai je cendiakawan Malaysia yang boleh tachap. Kenapa tak modify? Jawapan: sebab tak perlu. (aku tanya, aku jawab -_-")

Mana ada orang pakai baju melayu fit-fit. Potongan badan lelaki melayu rata-rata tak lah seperti aktor-aktor Hollywood. Silap hari bulan, nanti orang tanya,

"dah berapa bulan ni bang?"
"eh, tu bontot ke perut? Bulat semacam je..,"

Dan soalan-soalan lain yang dirasakan logik.

*aku paling kiri....sebelah mamat baju merah tu. diorang tersilap crop..huhu

Pehal aku banyak bunyi ni?? Ke aku ni manusia yang tak menghargai teknologi?

Selasa, 26 Oktober 2010

Jom kira huruf!

*gambar rajah: kepala Siti Sifir

Masa aku sekolah rendah, aku penah gelakkan abang aku, sebab dia buat math, tapi mengira huruf. Sepanjang hidup aku (time tu la), aku nampak matematik tu hanyalah urusan nombor dengan 4 operasi tu je. Operasi +-x/ tu. Tu pun dah cukup buat kepala pusing. Apa kejadah kira huruf?? Tapi abang aku cool je kena kutuk.

Bila aku masuk sekolah menengah, baru aku tau tu ungkapan algebra.

Aku ada sejarah buruk dengan matematik. Aku penah dapat D time darjah 4. Bab pecahan. Menyampah aku pikir kejap nak bahagikan kek sama rata la, buah apple la. Tak bole ke tak sama rata? Bagi sorang satu, pastu gi beli laen ke? Jiwa tak matang budak darjah 4. Stat tu, aku dah benci gila dengan matematik.

Pastu, lagi lama aku aku belajar, baru aku tau matematik tu senang (pengecualian untuk add math). Ye la, kalau nak dibandingkan dengan subjek2 laen yang aku kurang pasti motifnya. Tambah-tambah kat universiti, banyak gila subjek mengarut. Maybe sebab aku malas belajar, tu pasal aku cakap camni. Mungkin.

p/s: kecik-kecik dulu aku selalu pikir, kalau pandai math, bole buat bisnes. Cepat kaya. *Satu lagi pemikiran mentah kanak-kanak setahun jagung.

Sabtu, 23 Oktober 2010

Muhasabah diri. Sedikit.

Mari layan karikatur ringkas 1000 makna. Mula.


Grup manusia "some would write anything/express feelings in their blogs". Sila tambah sendiri ye. :D

Khamis, 21 Oktober 2010

Jangan bagi anak perempuan anda main dengan pisang

Ni la masalah bila anak terlalu didedahkan dengan hiburan di usia yang muda. Malas la nak hurai panjang-panjang. Tekan je la butang play tu.

video

Tak ke haru kalau jadi camni? Nak drive pun susah kan. :D

p/s maaf tajuk agak "biru".