Isnin, 25 Julai 2011

Alter ego

Bulan 7 ni entri2 aku macam hampeh je aku rasa. So, apa kata kali ini aku terbitkan entri ilmiah sikit. Sikit.

Bila entah ada lah kenalan aku bertanyakan pasal Alter Ego kat salah satu laman sosial. Aku pun tak sure dia dah tau ke belom benda ni. Akibat nafsu ingin menulis yang tiba2 tak dapat dikawal, so aku cilok lah topik ni buat entri baru.


Okay mula. Alter ego ni actually datang dari bahasa Latin. Lepas aku cuba recall sikit ayat2 yang aku dengar kat telenovela Rosalinda ayammoh, aku rasa maksud dia "the other I". Ataupun personaliti kedua dalam diri. Ada jugak kes yang lebih dari 2 personaliti. Tu orang panggil multiple characters, kalau tak silap.


Biasanya orang dengan masalah ni akan tiba2 tertukar karekter tanpa dia sedari. Atau tetiba dia berperilaku macam you've never known him/her before. Lain macam. Alter ego ni bersifat berlawanan dengan sifat natural seseorang. Kalau sikap normal protagonis, alter ego jadik antagonis. Dan vice versa, boleh jadi jugak. Manusia yang selalu cool lepak santai tetiba jadi emo baran, misalannya (ni kadang2 sebab mood jugak. susah nak explain alter ego ni sebenarnya) *sigh*


Ok kasik satu contoh, paling femes, Dr Jekyll and Mr Hyde, novel english literature PMR. Dr Jekyll ni baik dan Mr Hyde (alter ego) ni jahat. Jalan cerita jangan lah tanya aku, tak baca pun novel tu. Sebelum trial PMR, tu first time aku belek2 sikit. Tengok sinopsis.


Lagi, Beyonce Knowles dengan alter egonya, Sasha Fierce (nama tajuk 3rd album beliau). Karekter Sasha Fierce ni sebenarnya dia yang create sendiri supaya jadi@nampak lebih kuat, aggresive dan sexy masa perform kat atas stage, which is, dia sebenarnya tak lah camtu. Contoh lain, Nami, author blog Teh Tarik Gelas Besar. Dia kasik nama alter ego dia, Jack. Katanya, si Jack ni la perosak hidupnya selama ni.


Wallahualam.


(Entri ni ditujukan khas untuk yang malas google atau search kat wikipedia. Aku tau diorang lagi percaya material blog aku dari webpage buatan Amareka tu. Hehehe)

Rujukan utama.

7 ulasan:

Cerah Jeff berkata...

naisu entry bro,ko bagi aq idea untuk menarikkan lagi blog aq ^^

kyo_9 berkata...

pergh..
first time tau pasal Sasha Fierce..
lol..

banyakkan lagi entry macam nih..
seronok sket baca..

FUA berkata...

berubah ikot mood tu bkn alter ego... sbb mood tu sebahagian drpd hidup... alter ego tu mcm double personality jugok, bile personaliti A marah cara A, personaliti B marah ikot care die tersendiri... jd hulk tu bukan alter ego bruce banner dan superman tu bukan alter ego clark kent...

.:: Maisarah Humaira ::. berkata...

ooo...

rekbing berkata...

@kyo_9: time aku rajin je bole tulis cmni. kalo malas, aku merepek je. hehe

@FUA: hurm. yg tu xsure. tu psl aku tak tulis dlm entri ni

Umihoney berkata...

mm susah juga kalau ada split personality ni..wonder if masa dia jadi yang lagi satu tu dia ingat tak bila jadi balik ke personality asal.

p.s my grandma bila latah dia joget2 la sedangkan dia memang tak tau joget pastu tak ingat pun apa dia buat masa latah..tu split personality ke?..saja buat sure heboh sikit :)

have a good nite..thanks for sharing..seronok baca

Aa berkata...

I've ever heard about this one. :)