Isnin, 27 September 2010

Lawatan spontan ke Nagashima Spa Land

Kembali bercerita lebat tentang tempat-tempat menarik di Jepun. Practise skill kot-kot dapat keje macam travel agent. Mana tau.

Aku actually baru balik je Jepun. Cuti 3 minggu. Kejap je. Aku pun dah tak kuasa nak jalan mana-mana dah. Tenaga aku dah abes dikerah time trip aku kat Jepun dulu (rujuk entri lepas2). Pancit. So, aku duduk je la kat rumah pegang remote. Sit back and enjoy.

Berbalik kepada cerita tadi, aku baru je pulang ke Jepun. Kelas start awal. Tak aci betol. Dengan penat travel dan sedikit kesan jet-lag, tiba-tiba,

“Weh, nak gi mane cuti sehari dua ni? Tak bosan ke?”
“Jom Nagashima Spa Land!”
“Katne?”
“Nagoya.”

Aku pandang muka sorang-sorang dah berubah. Dari mata diorang, aku dapat rasakan mereka seakan-akan sedang melompat-lompat sambil berkata “Nak pegi! Nak pegi!”, tapi dipendamkan. Excited semacam. Suke sangat, aku rasa diorang terlepas dengar perkataan “Nagoya” yang sememangnya jauh dari tempat aku ni. Bukan macam Sungai Petani ke Kulim atau dari Subang ke Shah Alam. Dekat 4 jam jugak naek tren.

Malam tu aku tengok diorang dok sibuk chek kt internet detail-detail, harga tiket, tempoh perjalanan dan jadual tren. Time ni pun tak sure lagi nak pegi ke tak.

Esok pagi diorang kejut aku pukul 5, suruh siap, cakap nak gerak kol 6. Tengok betapa semangatnya member2 aku ni. Dipendekkan cerita, sampai la aku ke Nagashima Spa Land.

Sampai ke sana, aku beli tiket. 4100yen jugak (RM148.000). Masuk dalam, aku pandang kiri kanan. Oh, ada wetworld rupanya. Mujur member aku yang datang sume laki. Aku dapat kebebasan mengusha suma awek (wetworld, paham2 je la.) kat dalam tu sambil memuji keindahan makhluk ciptaan Tuhan. Menyesal tak beli tiket wetworld sekali. Hehe.

Yang speselnya kat sini aku perlu membuang masa beratur panjang. Di sini aku nampak pelaburan 3jam setengah perjalanan aku berbaloi. Boleh maen sampai muak. Bercakap tentang theme park, apa lagi kalau bukan permainan yang mendera batin (aku tak merujuk kepada batin di atas ranjang). Hampir sume games aku try. Sampai ferris wheel pun termasuk dalam list sebab dah tak tau nak maen game apa lagi. Cooldown sket setelah puas menghamburkan adrenalin.

Kat sana aku ada mencuba 2 attraction yang nampak macam gempak iaitu White Cyclone dan Steel Dragon 2000. Dah maen, aku gatal tangan mengoogle kedua-dua attraction tersebut. Maklumat di hujung jari kan.

White Cyclone - world’s 3rd longest wooden roller coaster (1700m)
-world’s 7th tallest wooden roller coaster (42m)
- world’s 10th fastest wooden roller coaster (102km/h)

Steel Dragon 2000 - world’s longest steel roller coaster (2479m)
- world’s 3rd tallest steel roller coaster drop (97m)
-world’s 4th fastest steel roller coaster (153km/h)

*White Cyclone

*Steel Dragon 2000

Aku dah try. Anda bila lagi?

p/s: Ini cerita seminggu lepas. Malas beno aku nak apdet blog. Tak tahu apsal. Idea dah berkarat.

2 ulasan:

ayesyaazreena berkata...

ii na~~~
suka naik roller coaster! :D
mesti cuba ni..

redbean berkata...

kena cuba..kt nihon byk gile theme park..aku pn dah addict dgn theme park..:D