Selasa, 15 Mac 2011

Bust the myth!

Tahu 7 paperfold myth? Ok aku cerita. Ini mitos yang menyatakan bahawa sebarang kertas tak boleh dilipat lebih daripada 7 kali.

Okay.

As we know, mitos tak sepertinya betol. Contoh, burung cenderawasih. Itu mitos. Tak dipastikan kewujudannya. Entah ada entah hanya dongeng cerita2 penglipur lara. Mungkin itu kacukan burung gembala kerbau dan burung merak. Siapa tahu?

Ok, berbalik kepada lampiran kertas tadi. Ada sekumpulan manusia ni yang nak membuktikan mitos ni karut semata-mata. Ini video, diorang lipat 10 kali. Sori bukan dalam English. Fokus. Setakat uno, dos, tres, aku rasa korang boleh faham.


Dan ini, ada pulak satu grup mythbuster ni buat 11 kali. Lipat kertas saiz padang bola. Gempak! Siap pakai truck penggilis lagi.


Diorang pakai formula ni,
W=pi*t*2^(3*(n-1)/2) (t=the thickness of the paper; n=the number of folds possible)
Or to simply simplify it, mengikut Redbean's Theory, semakin besar kertas (ketebalan yang sama), semakin banyak bilangan lipatan. Mudah kan?



Wait, Redbean who??!


p/s: Aku tak terasa nak update berita tsunami kat Jepun, takut jadi spekulasi pulak. Korang tengok lah berita. Tapi dengan Berita Harian, jaga2. Banyak tokok tambah tu. Diorang pun banyak dengar khabar angin tu. Better korang masuk sini.

7 ulasan:

LORD ZARA 札拉 berkata...

Takpe.
aku gigih nak cari kertas, nak lipat juga.

hahaha~

paper aku dah tak baca lagi.
malas.

Slash berkata...

Mythbusters. Bez program ni. Pandai2 wat teori sniri nmpak? =)

zee ong berkata...

burung gembala kerbau burung apa? tak penah dengar.haha.


kiranya, makin besar kertas dapatlah banyak lipatan, tu pun tak lebih dari belas2 kan? jenuh kot nak cari ketas besaq gila.

say- O berkata...

tengok dah hikayat merong mahawangsa? ada part tembak orang dan kapai guna pantulan cahaya. mitos.

redbean berkata...

@zee ong: burung gembala kerbau tu mynah kalau x silap. mmg jenuh. sbb org xde keje je y buat bnde ni..hehe

@say-O: bertuah la filem melayu nak tayang kt jepun ni karoi. nk dload, xtau ada ka xdak...

say- O berkata...

aik? kononnya ada 72 alih bahasa. takkan takdak jepun kot...hehe

redbean berkata...

xsmpai lagi kot..kalo hg nk tau, ak xpenah tgk wayang kt cni. hehe