Khamis, 15 Julai 2010

Kereta Api masa Depan

Bosan dengan masalah kereta api yang panas dan padat? Kalau korang rasa kat Malaysia tu da cukup neraka, kat Jepun lagi hell yeah! Video

Kini, di Britain, sebuah keretapi masa depan sedang giat dibangunkan. Train yang diberi nama Mercury dilengkapi interior bak penthouse mewah, sofa2 empuk, rak-sentiasa-penuh bar, berkeping-keping komputer skrin dan lain-lain lagi. Ada yang aku terlepas pandang?



Dengan rekabentuk aerodynamicsnya, Mercury dikatakan mampu mencecah halaju 225 mph. Pergh, macam pelesit dah.

Pereka yang kreatif tak hengat, Paul Priestman, menyifatkan Mercury juga akan menjadi design icon Britain di samping Concorde, Spitfire dan Routemaster bas.

Memetik kata2 keramatnya,

“Train travel needs to be as exciting as flying and as sexy as the latest car”

Kepada yang berada di area2 Britain, jangan buang tenaga anda mencari tren ni, kerana ia masih dalam peringkat designing. Projek sebenar dirancang bermula pada 2017 dan mula beroperasi pada 2025 dengan 14 buah 1100-seater train.

Dengan kos plan mencecah £30 billion, aku rasa tiketnya juga bukanlah sekupang dua. Poket harus tebal. Itu semestinya.


p/s: Kacak sungguh Mercury Train ni, hidung mancung macam Shah Rukh Khan :D

8 ulasan:

ayaa alyy berkata...

diorg mmg kreatif. bila lh ktm nk d tukar cmniee ? :P harapan jee lah :P hehe

velasrizal berkata...

smart giler ketapi ni..

Ben Nyah Pesaing Ben Ashaari ?

PIDUT ASiS berkata...

redbean,beli sebiji..pasang kat jitra p baling..senang aku balik kg..hahaha

Post Terhangat...
Fuck:Antara Yang Tersurat Dan Tersirat..

redbean berkata...

pidut, hg sapot duet xpa la..haha

ayesyaazreena berkata...

0_0"
mahal2.

redbean berkata...

2la..mahal, shinkansen py tkt pn ckup mahal,,xtaw la y ni brp...

sebelas berkata...

perh..best betui keretapi nie :D




http://nomborsebelas.blogspot.com/

redbean berkata...

2 la pasai..da naek, cm xmau trn pn ada gak..aha